Caterpillar sluit vestiging in Charleroi

Graafmachineproducent Caterpillar sluit zijn vestiging in Gosselies, bij Charleroi. Dat is vanmorgen bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.  De productie zal verhuizen naar het Franse Grenoble en naar andere vestigingen buiten Europa.

Ook de productie van onderdelen en de ondersteunende functies in Gosselies zouden verdwijnen. "We moeten nadenken over acties om de productiecapaciteit en de operationele kosten te verminderen, om in lijn te komen met de lagere vraag", aldus Caterpillar. "Indien de intentie bevestigd wordt, zal de vestiging in Gosselies gesloten worden en zullen ongeveer 2.000 werknemers getroffen worden."

Het bedrijf zegt nog dat het "een constructieve dialoog" nastreeft met de vakbonden om "de sociale impact zo klein mogelijk te houden". In Gosselies worden vooral machines voor de bouwsector gemaakt. Bij Caterpillar in Gosselies werden in maart 2014 1.331 banen geschrapt.

"We gaan hier niet licht over"
“We hebben de intentie om hiermee door te gaan”, zei Mark Thompson, financieel directeur bij Caterpillar. “We gaan hier niet licht over, dit is een zeer moeilijke beslissing die 2000 mensen zal treffen. Alle details over het hulppakket zullen we moeten afwachten tijdens de onderhandelingen. Ik wil liever geen onvolledig antwoord geven.”

Catastrofaal
PS-voorzitter Elio Di Rupo noemt de sluiting in Gosselies catastrofaal. "Ik leef mee met de werknemers en hun families", zegt Di Rupo. "Werknemers waren enorm flexibel en werkten lange dagen. De fabriek werd ook gesteund door de overheid." Dat ze nu de deuren sluit is een "catastrofe" voor Wallonië.

Ook Waals minister-president Paul Magnette reageert ontzet en geschandaliseerd op de aangekondigde sluiting van Caterpillar. Hij ontvangt snel de vakbonden en zal in de loop van de dag een gesprek met de directie vragen.

"Wat nu dringend is, zijn de mensen", benadrukt Magnette. Hij is geschandaliseerd door de aankondiging, terwijl de site steeds "enorme steun heeft gekregen van de overheden", bijvoorbeeld na de laatste herstructurering. De Waalse regeringsleider benadrukt ook de "enorme inspanningen" die het personeel de laatste jaren heeft geleverd op het vlak van productiviteit en het behoud van activiteit. Hij laakt de "blinde" manier van werken van de directie, "zonder enig overleg".

"Sluiting is drama voor de regio"
De sluiting van Caterpillar is een klap voor de Waalse regio omdat het bedrijf een van de grootste werkgevers is in de industriële sector, zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée. “Het zal dus heel moeilijk zijn om al deze mensen een nieuwe job te geven. Het staat ook in de sterren geschreven dat dit moeilijke onderhandelingen zullen worden.”

Daarnaast is de sluiting ook voor velen een persoonlijk drama. “Het is een bedrijf waar veel mensen uit de buurt werken. Bijna iedereen hier heeft wel familie of kent wel iemand die hier werkt. Dus veel mensen zijn hier persoonlijk geraakt, ook in hun portefeuille.”

Meer jobs creëren
Vanmiddag was er een spoedoverleg met onder meer minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en premier Michel. “Het is een brutale shock. We moeten samen een sterke reactie geven. We zullen alles doen om de situatie onder controle te houden. Het is een moeilijke dag vandaag”, dat zegt premier Charles Michel (MR)

>

"Maandagochtend kijken of er acties komen"
Er is niet veel heisa. De meeste mensen zijn gewoon naar huis gegaan. Maandag moeten ze terug aan de slag gaan. Maandagochtend hebben de vakbonden een vergadering en dan beslissen ze of er acties komen Vorig jaar hebben ze twee miljard winst gemaakt. De directie geeft volgende uitleg. “Het is eenmaal niet efficiënt om hier door te gaan.”

Grimbergen
Ook bij Cediwal, een toeleverancier en dochterbedrijf van Caterpillar, is vandaag een bijzondere ondernemingsraad. In Grimbergen, waar Caterpillar een Europees distributiecentrum heeft, is er volgens vakbondsmensen géén raad gepland.

Frankrijk en Noord-Ierland
Volgens een vakbondsbron in Gosselies zouden in verschillende Europese vestigingen gelijkaardige bijeenkomsten gepland zijn, onder meer in het Franse Grenoble.

In Noord-Ierland vond er donderdag al een bijzondere ondernemingsraad plaats. Daar werd de sluiting van de vestiging van Monkstown aangekondigd, bericht de BBC op zijn website, waardoor er 200 tot 250 jobs verloren zouden gaan.