Jongen uit instelling sterft alleen in tentje

In een tentje in het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen vond een wandelaar zaterdag het levenloze lichaam van de 19-jarige Jordy B. Volgens verschillende kranten stierf de jongen door ontbering een eenzame dood, maar dat kan het parket voorlopig nog niet bevestigen. Volgens begeleiders en vrienden schort er duidelijk iets aan de opvolging van jongeren die de jeugdzorg verlaten.

Jordy B. (19) uit Ninove woonde al een tijd in een tentje aan de Blaarmeersen, nadat hij na vijftien jaar uit de jeugdinstelling Ter Muren in Erembodegem vertrok. Door een moeilijke thuissituatie verbleef hij ook nog even in een pleeggezin, maar op zijn achttiende verjaardag mocht hij van de jeugdrechter, als hij dat wou, de instelling verlaten. 

Niet klaar
Jordy was echter nog niet klaar om op eigen benen te staan. “Voor tal van jongeren voelt zo’n vertrek uit de instelling na al die jaren aan als een bevrijding”, reageert zijn begeleider in Het Nieuwsblad. “Ook al zijn jongeren als Jordy daar psychologisch en financieel niet klaar voor.” 

Zijn begeleider uit Ter Muren is erg aangedaan over de dood van de jongen. Hij werd zaterdag door een wandelaar dood teruggevonden in een tentje tussen de struiken in recreatiedomein Blaarmeersen. Jordy rookte wel eens marihuana en experimenteerde met het snuiven van aanstekersgas, vertelt de man in Het Nieuwsblad. 

Na een misdrijf kwam hij zelfs niet voor de jeugdrechter en omdat hij ‘slechts’ licht autistisch was, kreeg hij niet de nodige hulp. “Zo viel hij telkens tussen de mazen van het net, een problematische vaststelling”, zegt de begeleider.

Hulp
De aangeboden hulp van het crisisinterventiecentrum De Sleutel in Gent sloeg Jordy af, waardoor hij op straat terechtkwam. Ook zijn sociale contacten stelden niet veel meer voor en zijn moeder en vader keken al lang niet meer om naar de jongen. Wellicht stierf Jordy zaterdag moederziel alleen in het struikgewas van de Blaarmeersen. 

“In een moderne, goed functionerende samenleving heb je straathoekwerkers die de problemen van daklozen opvolgen. Er zou een soort doorgangshuis moeten zijn voor (probleem)jongeren tot 25 jaar die eten krijgen en begeleiding. Jordy's dood is een voorbeeld van een stilgevallen hulp­verlening en jammer genoeg geen alleenstaand geval. We hebben als maatschappij collectief gefaald", reageert zijn begeleider nog in het Nieuwsblad.

Neerslachtig
Voorlopig kan het parket nog niets zeggen over de precieze doodsoorzaak van de jongeman: "Wij hebben een autopsie gevraagd en momenteel is er nog geen doodsoorzaak gekend. We kunnen uit de eerste bevindingen van de autopsie wel uitsluiten dat het om geweld gaat. Maar de precieze doodsoorzaak hebben we dus nog niet, daarvoor moeten we de volledige resultaten afwachten", aldus Caroline Jonckers van het parket van Gent.

Volgens een vriendin was Jordy de voorbije maanden erg neerslachtig. Dat blijkt ook uit tal van berichten op Facebook.

"Bijzonder tragisch
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn (CD&V), betreurt het drama, maar zegt wel dat de hulpverleners niks te verwijten valt. "Vlaanderen neemt voldoende maatregelen om te voorkomen dat kwetsbare jongeren na hun achttiende aan hun lot worden overgelaten."

“Het is bijzonder tragisch en we moeten alles doen om dit soort drama’s te voorkomen”, reageert Jo Vandeurzen. “Als je minderjarig bent, val je onder de integrale jeugdhulp. De rechter kan dan een beslissing opleggen. Maar als je meerderjarig wordt, kies je zelf of je ingaat op het aanbod van hulp.”

"Aanklampend"
“Ik denk dat heel wat jeugdinstellingen in Vlaanderen jonge mensen echt wel voorbereiden. Ze proberen samen op zoek te gaan naar een nieuwe woonst, werk enzovoort. Maar we moeten aanklampend zijn en we mogen hen zeker niet loslaten. Ook als de jongeren niet spontaan bereid zijn om op dat hulpaanbod in te gaan”, aldus Vandeurzen.

"Terugvalpositie"
Volgens Peter Jan Bogaert van het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn blijven jongeren uit de jeugdhulp erg kwetsbaar na hun achttiende. “Uit onderzoek blijkt dat deze jongeren vaker te maken hebben met dakloosheid, structurele werkloosheid en kansarmoede. We proberen daar natuurlijk alles aan te doen. Maar vanaf achttien jaar weigeren velen die voortgezette hulp, door een drang naar autonomie.

Bogaert stelt “een terugvalpositie” voor wanneer de jongeren zelfstandig gaan leven. “Als het dan weer wat moeilijker gaat, kunnen ze altijd terug naar een veilig plekje in de sociale voorziening.”