Jongeren leren ook op de werkvloer

Op de eerste schooldag is bij chemiebedrijf BASF in Antwerpen de aftrap gegeven voor het systeem van duaal leren. Leerlingen van in totaal zes studierichtingen zullen dit schooljaar meer de helft van hun schooltijd op de werkvloer doorbrengen.

Een win-winsituatie, benadrukte Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters. Onderwijsminister Hilde Crevits denkt ook luidop aan een uitbreiding naar het hoger en algemeen onderwijs.

Leerlingen die in het systeem van duaal leren stappen lopen vijftien weken lang mee in bedrijven. Aan het nieuwe systeem werd in totaal bijna twee jaar gewerkt en een dertigtal scholen werken er aan mee. Samen met de bedrijven werden de cursussen herwerkt omdat de theorie meer in het bedrijf wordt gegeven in plaats van op de schoolbanken.

Andere richtingen
Naast de opleiding chemische procestechnieken, onder andere bij BASF, wordt dit jaar ook nog gestart met duaal leren voor leerlingen elektrische installaties, groen- en tuinbeheer, haarverzorging, ruwbouw en zorgkundige.

Volgend jaar volgt elektromechanische technieken. "Leren en werken focuste tot nog toe vooral op het beroepsonderwijs”, zegt Onderwijsminister Hilde Crevits. “Met duaal leren maken we de sprong naar het technisch onderwijs en het buitengewoon onderwijs. Dat is een grote verbreding. Later kan het wat mij betreft zelfs ook naar het hoger en algemeen vormend secundair onderwijs gaan. Het zou normaal moeten worden in de samenleving."