Sjoemelt uw dokter? Meld het op 'kliklijn'

Fraude en verspilling in de gezondheidszorg zal je binnenkort makkelijker kunnen melden. Samen met het Riziv zetten de ziekenfondsen daarvoor meldpunten op. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Patiënten en collega's kunnen er sjoemelende dokters 'verklikken'.

In de toekomst zullen wanpraktijken van dokters die bijvoorbeeld te kwistig zijn met ziektebriefjes of voor een snellere operatiedatum zorgen in ruil voor 'een envelop', makkelijker worden gesignaleerd bij een meldpunt. "We willen dat zoiets lokaal georganiseerd wordt", zegt Michiel Callens, directeur van de studiedienst van de Christelijke Mutualiteit (CM). "Nu al kunnen mensen uiteraard met klachten bij het ziekenfonds terecht, maar ze vinden niet altijd de weg. Dat moet makkelijker en transparanter." Volgend jaar willen de ziekenfondsen het plan al in de praktijk omzetten.

25 miljoen euro
Zo hoopt het Riziv dat de strijd tegen fraude en verspilling tegen eind 2018 zo'n 25 miljoen euro opbrengt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat het plan nog verder moet uitgewerkt worden. Ze wil onderzoeken hoe je als patiënt of zorgverlener deze zaken juist kan melden, en hoe je dat het beste doet.

"Ze frauderen elke dag"
Lieven Annemans van de Universiteit Gent kaart in zijn nieuwe boek de fraudeproblematiek aan. Dokters schrijven volgens hem te veel behandelingen voor omdat ze betaald worden per handeling.

Dokters vragen vaak om een patiënt bijvoorbeeld nog eens onder een scanner te leggen, ook als dat weinig zin heeft. "Dat drijft de gezondheidszorg nodeloos op kosten", zegt Annemans. Hij pleit ervoor om dokters een vast bedrag te geven per patiënt, afhankelijk van de aandoening die die heeft.

De Block: "Fraude aanpakken"
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bestudeert nog hoe het in de praktijk uitgewerkt kan worden. "We moeten fraude en verspilling in elk geval aanpakken. Maar het initiatief mag zeker geen anonieme kliklijn worden. Er komt wel eerst nog overleg met de mutualiteiten en het Riziv."