Nieuwe website voor nabestaanden zelfmoord

Vanaf vandaag kunnen nabestaanden na zelfdoding terecht op een nieuwe herinneringswebsite: Ikdraagjemee.be. Op ikdraagjemee.be kunnen nabestaanden herinneringen aan de overledene achterlaten en lotgenoten steunen. 

Elk jaar blijven in Vlaanderen 26.000 mensen achter na een zelfmoord. Werkgroep Verder, een organisatie die zich inzet voor die nabestaanden, lanceert daarom de nieuwe website. Bij de website hoort ook een forum, waar lotgenoten met elkaar in contact worden gebracht. Beide kaderen in de toepassing van het Vlaamse actieplan voor zelfmoordpreventie.

“Lotgenotencontact is zeer belangrijk voor nabestaanden”, zegt Livia Anquinet, coördinator van Werkgroep Verder. “Ze vinden niet alleen begrip en steun bij elkaar, maar geven elkaar ook handvaten over wat kan helpen in het verwerkingsproces.”

Op de website kunnen nabestaanden ook een herinneringspagina aanmaken voor hun overleden dierbare. “Via foto’s, video’s en teksten kan men samen herinneringen ophalen en elkaar steun bieden”, aldus communicatieverantwoordelijke Lore Vonck. “Via ikdraagjemee.be en het forum hopen we lotgenoten meer en op een eenvoudigere en veilige manier in contact te brengen met elkaar.”