Pro-Gülenkrant Zaman stopt in België

Anderhalve maand na de staatsgreep in Turkije houdt de Belgische tak van de Turkse krant Zaman ermee op. Dat bevestigt hoofdredacteur Mete Öztürk aan de redactie van VTM NIEUWS. "Door de toegenomen druk op onze lezers, adverteerders en vooral onze journalisten kunnen we niet langer in veilige omstandigheden onze krant uitbrengen", klinkt het bij de redactie.

De krant Zaman, de grootste krant van Turkije, is verbonden aan de Gülenbeweging. Die wordt door het regime van de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup. In maart van dit jaar plaatste een rechtbank de krant al onder staatstoezicht en werd Zaman een pro-Erdogankrant. 

De Franse en Belgische edities van Zaman waren opgericht door aanhangers van de Gülenbeweging. Zij stoppen nu met hun activiteiten omdat de bedreigingen hen te veel worden. "Onze redactieleden ontvingen tientallen doodsbedreigingen. Dit angstklimaat, gecultiveerd door massale zuiveringsoperaties, kliklijnen en zwarte lijsten heeft ook onze lezers en adverteerders angst ingeboezemd. Onze krant in de postbus ontvangen houdt een reëel risico tot juridische vergelding door de Turkse overheid in.”

De weekkranten Zaman Vandaag België en Zaman Belçika en de website www.zamanbelcika.be zullen niet langer verschijnen. Zaman Vandaag Nederland zet zijn activiteiten zowel gedrukt als online wel verder.