4 criteria bepalen wat zwaar beroep is

Vanaf 2018 komt er een database waarin per werknemer zal staan of die een zwaar beroep heeft of niet. Dat wil het Nationaal Pensioencomité alvast. Ze willen afstappen van een vaste lijst met zware beroepen. De regering moet nu bekijken of er geld kan vrijgemaakt worden voor een 'zwareberoependatabase'. Daarin zullen vier criteria bepalen of u een zwaar beroep hebt of niet.

  • Fysiek zwaar werk 
  • Belastende werkorganisatie
  • Groter veiligheidsrisico 
  • Mentale of emotionele druk

Weg dus met een vaste lijst van zware beroepen. Voor elke werknemer en ambtenaar zullen deze vier criteria in een database worden bijgehouden, een soort van samenvatting van je werksituatie. Is je werk fysiek zwaar, werk je bijvoorbeeld 's nachts, loop je gevaar tijdens je werk of bezorgt je werk je heel veel stress? Dan heb je waarschijnlijk een zwaar beroep. 

Eerst nog budget bepalen
De vakbonden willen dat de criteria zo breed mogelijk kunnen ingevuld worden, werkgevers daarentegen zien ze graag vast omlijnd. Hoe de databank er exact zal uitzien en hoe de criteria zullen toegepast worden is nog wat vaag. De verdere uitwerking van de criteria kan pas gebeuren als de regering beslist hoeveel budget ze voor die zware beroepen uittrekt.