Geen herexamen voor studentes met hoofddoek

Twee moslimstudentes hebben dinsdagochtend in Ukkel te horen gekregen dat ze hun herexamen niet mochten afleggen, omdat ze een hoofddoek droegen. De directie van de Franstalige instelling voor volwassenenonderwijs (IEPSCF) bond uiteindelijk in, maar waarschuwde dat een nieuw intern reglement het dragen van uiterlijke geloofstekenen komend academiejaar verbiedt.

Bevoegd minister Isabelle Simonis (PS) drong er intussen bij de school op aan dat de betrokken studenten hun herexamens moeten kunnen afleggen onder de regels die golden bij hun inschrijving.

Komend academiejaar zal in elk geval voor alle studenten het nieuwe reglement gelden. De instellingen voor volwassenenonderwijs van de Franse Gemeenschap zijn weliswaar autonoom in het toelaten of verbieden van religieuze tekenen, maar moeten die beslissing wel duidelijk motiveren, aldus Simonis. Ze vraagt de school ook om duidelijk te communiceren over de nieuwe regels en overgangsmaatregelen te voorzien. De minister benadrukte ook dat het volwassenenonderwijs een emancipatorische rol heeft.