Geheime politieoefening in Antwerpen

De lokale politie van Antwerpen heeft afgelopen nacht een grootschalige interventieoefening gehouden in de omgeving van de Meir en de Groenplaats. Daarbij werd een schietincident gesimuleerd met meerdere gewonden. De politie waarschuwde kort vooraf dat er knallen te horen zouden zijn en beantwoordde ook meldingen van ongeruste burgers.

De oefening vond plaats tussen één en drie uur en was een samenwerking van politie, Defensie en ook andere hulpdiensten. "Samen met enkele tientallen figuranten werd een scenario ingeoefend. Daarbij gebeurde er onder andere een schietincident in de premetrostations Meir en Groenplaats. Er vielen zogezegd meerdere gewonden die verzorgd moesten worden door de medische diensten. Ook de brandweer en militairen van Defensie namen deel aan de oefening", meldt de politie.

De oefening werd kort voor de start via Twitter aangekondigd, onder meer met de oproep "voor je eigen veiligheid" de locatie te mijden. Ongeruste burgers kregen via Twitter ook onmiddellijk een antwoord, klinkt het. Het nachtelijke uur en de stadssetting waren volgens de politie nodig om realistisch te kunnen oefenen, zonder het openbare leven te verstoren.

Er volgt nog een nabespreking, waarbij leerpunten in kaart worden gebracht, samen met de dienst Noodplanning van de stad Antwerpen.

Foto's HLN