Termont getuigt voor Optimacommissie

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft gisteren getuigd voor de Gentse Optimacommissie. Termont startte zijn getuigenis met te zeggen dat de aanwezigheden op de door Optimabaas Jeroen Piqueur gecharterde vluchten naar vastgoedbeurzen de "onvoorzichtigheden" waarover hij eind juni sprak. De Gentenaar moet uitleggen hoe goed zijn band was met Jeroen Piqueur, de grote baas van Optima en eigenaar van de Optimabank die enkele maanden geleden failliet is gegaan. 

Het was ruim twee maanden onduidelijk wat Termont precies bedoelde met zijn "onvoorzichtigheid" in zijn contacten met het bedrijfsleven en Optima. Nu licht de Gentse burgemeester twee "mogelijke onvoorzichtigheden" toe. Het gaat om reizen heen en weer van Antwerpen naar de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes, in maart 2004 en maart 2005, met een door Piqueur gecharterde vlucht. Daarnaast sprak hij ook over een reis heen en weer naar een andere beurs voor voetbalstadions in Londen op 15 en 16 november 2006, eveneens gecharterd door Piqueur.

Financiering
Toen was Termont schepen van haven, economische ontwikkeling en nutsvoorzieningen. Termont legde ook een aantal bijhorende facturen op tafel. Termont benadrukte dat de twee vluchten zich situeerden in het kader van het PPS-dossier voor het Arteveldestadion, dat zoals gekend uiteindelijk niet door Optima werd gefinancierd.

Hij zegt dat er geen sprake is dat het vliegtuig (deels) van Piqueur was. Hij herhaalde dat later nog eens, eraan toevoegend dat hij ook nooit op een boot van Piqueur of Optima was.

Voorts verklaarde Termont dat hij niets te maken heeft met de oprichting van Optima Bank. Hij somde ook al zijn mandaten op en daaruit bleek dat het merendeel geen rekeningen had bij Optima, behalve de Vlaamse Energieholding (voor 1,73 pct van haar kapitaal) en ook een ander orgaan had kortstondig een rekening omdat die van Ethias werd overgenomen.

KAA Gent
Voorzitter van KAA Gent Ivan De Witte getuigde ook op de Optimacommissie. Hij zei dat Termont in de ontwikkeling van het nieuwe voetbalstadion "Daniël Termont tegen de belangen van Optima en soms tegen de belangen van Piqueur heeft gekozen. En altijd de kant van de stad en de club gekozen." "Toen in 2010 vastgesteld werd dat Optima de financiering niet ging halen, is de samenwerking beëindigd. Gelukkig hebben we snel daarna een nieuwe ontwikkelaar gevonden in de vorm van Ghelamco. (..) Ik heb nooit de indruk gehad dat hij de kant koos van de ontwikkelaar, maar wel altijd de kant van de club en de stad."

"Ik vond het belangrijk hier te zijn voor de transparantie van het verhaal, aangezien ik aanwezig geweest ben bij vele momenten in het dossier", voegde De Witte er nog aan toe. Het voormalige stadion van KAA Gent werd in 2000 geconfronteerd met een slopingsbevel van de toenmalige burgemeester Frank Beke. In de zoektocht naar een nieuw stadion stond Termont "heel duidelijk aan de kant van de stad en de club", getuigde De Witte, die aanhaalde dat Optima een deel van het stadion voor shopping wou gebruiken.