Eén op vijf trucks niet in orde

Eén op de vijf trucks en bussen op onze wegen zijn niet veilig. Dat blijkt uit onverwachte controles langs de wegen. De voertuigen rijden vooral rond met kapotte lichten, versleten banden of remmen die niet goed werken.

Inspecteurs geven toe er wel die trucks en bussen uit te pikken waarvan ze vermoeden dat die niet in orde zijn. Maar de resultaten geven toch een goed algemeen beeld van het wagenpark zeggen ze.

Buitenlandse chauffeurs
Eigenlijk moeten alle vrachtwagens in de Europese Unie één keer per jaar naar de keuring, maar niet in alle landen gebeurt dat even consequent. "Je ziet die mensen, vooral uit het Oostblok, die repareren hun vrachtwagens onderweg zelf. Misschien kennen ze er wel iets van, maar het zijn nog altijd geen mechaniekers in mijn ogen.", vertelt vrachtwagenchauffeur Vincent Goemaere. De controleurs zetten dan ook twee keer zoveel buitenlanders aan de kant als Belgen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil in de toekomst nog strenger controleren. "Het wijst er natuurlijk op dat we blijvend moeten controleren en we zien zelfs meer dan ooit", zegt Weyts. "Want uiteindelijk vrachtwagens zijn verschillend van personenwagens. Ongevallen met vrachtwagens hebben grotere gevolgen dan die met personenwagens."