Waarom is NICC doelwit?

De brandstichting in het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminoliogie (NICC) doet heel wat vragen rijzen. Wat was het doel van de daders en waarom viseerden ze bepaalde ruimtes in het gebouw? Het waren vooral de laboratoria, waarin heel wat forensisch onderzoek wordt gedaan, die doelwit waren.

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling, die onderzoek voert in opdracht van het departement Justitie. Ze bestaat uit twee diensten: enerzijds de dienst Criminalistiek, die sporen van verdachten identificeert en analyseert. Anderzijds de dienst Criminologie, die onderzoekt hoe het strafrechtelijke systeem functioneert.

DNA
Belangrijk is dat in de gebouwen van het NICC ook het gerechtslabo ligt. Dat is een belangrijke plek omdat er sporenonderzoek wordt gedaan. Ook de nationale databank met DNA-gegevens wordt er bijgehouden. Die databank bevat alle informatie uit de negen DNA-laboratoria in België en informatie over "zware gedetineerden." Dat zei Jan De Kinder, de directeur-generaal van het NICC tijdens de persconferentie van het parket.

Vannacht drongen meerdere personen de terreinen van het NICC binnen en stichtten er brand in het gebouw. Daarna staken ze ook hun bestelwagen in brand en sloegen ze op de vlucht. In de nasleep van de gebeurtenissen werden al vijf personen opgepakt.

Bekijk ook: