Kosovaarse duikt onder voor uitwijzing

Djellza, het zestienjarige meisje uit Mechelen dat vandaag gedwongen op het vliegtuig naar haar geboorteland Kosovo zou worden gezet, is ondergedoken. Ze hoopt op die manier haar repatriëring nog te kunnen aanvechten, bevestigt haar advocaat Maurice Mandelblat aan VTM NIEUWS.

Het Kosovaarse meisje, dat bijna haar hele leven in België woonde, verbleef sinds begin augustus in een uitwijshuis in Zulte, samen met haar vader. Afgelopen vrijdag is ze daar 's avonds nog teruggekeerd, na een bezoek aan de raadkamer van Mechelen. Daar kreeg ze te ­horen dat haar uitwijzing niet zou worden tegengehouden.

"Zaterdagmiddag is ze uit het uitwijshuis vertrokken. Samen met haar vader gaat ze nu een tijdlang onderduiken", zegt haar advocaat Maurice Mandelblat.

De advocaat is intussen druk bezig met beroep aan te tekenen tegen de uitwijzing. "Dat zal een beroep ten gronde zijn voor de Raad van Vreemdelingenbetwistingen, maar die procedure kan maanden duren", stelt Mandelblat. Indien Djellza opnieuw naar school gaat en wordt opgepakt, kan haar raadsman echter een urgente procedure inroepen. In dat geval moet er binnen de 48 uur een nieuwe uitspraak over haar eventuele uitwijzing volgen.

"Vlucht niet te voorkomen"
Vanaf volgend jaar kan de regering mensen, ook gezinnen met kinderen, naar een gesloten opvangcentrum brengen, om te vermijden dat ze onderduiken. Dat zegt bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Nu kan dat nog niet, de regering kon dus niks doen om het te voorkomen.

Bekijk ook: