5 personen weer vrij na brand gerechtslab

In het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) in Neder-Over-Heembeek is vannacht "een criminele brand" gesticht. Volgens onze informatie was het doel van de brand mogelijk om bewijsmateriaal te vernietigen, omdat in het gebouw ook dossiers van het gerechtslab aanwezig zijn. In de nasleep werden vijf personen opgepakt, maar die zijn opnieuw vrijgelaten. Dat zegt het parket van Brussel.

Meerdere personen zijn vannacht het terrein van het instituut binnengedrongen. Ze gebruikten hun bestelwagen als ladder om op het dak te komen. Daar hebben ze ruiten ingeslagen om op die manier het gebouw binnen te geraken.

De daders hebben er vervolgens brandbare vloeistoffen verspreid en brand gesticht. Mogelijk was het hun bedoeling om bewijsmateriaal te vernietigen. Daarna zijn ze gevlucht, mogelijk te voet ofwel werden ze opgehaald door medeplichtigen.

5 verdachten weer vrij
De politie heeft vanochtend vijf personen in de onmiddellijke omgeving van het NICC opgepakt. Het Brusselse parket vorderde een onderzoeksrechter voor opzettelijke brandstichting en beschadiging door ontploffing. Deze middag werden de vijf personen opnieuw vrijgelaten, zij bleken niets met de zaak te maken hebben.

Waarom het NICC?
Het NICC bestaat uit twee diensten. De dienst Criminalistiek identificeert en analyseert sporen van verdachten. De dienst Criminologie onderzoekt hoe het strafrechtelijke systeem functioneert.

Het belangrijkste is dat in de gebouwen van het NICC ook het gerechtslab gelegen is. Dat is een belangrijke plek omdat er sporenonderzoek wordt gedaan. Daarom wordt er ook de nationale databank met DNA-gegevens bijgehouden. Die gegevens zijn dan ook erg belangrijk voor gerechtelijk onderzoek. 

"Onduidelijk of gevoelige informatie verdween"
“De schade in het NICC is aanzienlijk”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. “De schade is het grootst aan het lab voor microscopisch onderzoek. Daar zijn de ramen en de muur weggeblazen. De vraag is nu hoeveel gevoelig bewijs er verloren is gegaan. Feit is wel dat hier enorm veel informatie ligt, het NICC heeft liefst 7000 gerechtelijke dossiers per jaar.”

Hoger dreigingsniveau?
Met de informatie die we op dit moment hebben, is er geen link met terreur. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Het OCAD kan pas beslissen of het dreigingsniveau naar omhoog gaat, als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag. Dat is hier niet het geval. Ik ga er dus van uit dat het niveau op drie blijft.”