Kwart Belgen loopt over sporen

Een kwart van de Belgen geeft toe dat ze regelmatig langs het spoor wandelen ook al is dat verboden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Infrabel, bij meer dan 1000 Belgen, dat VTM NIEUWS mocht inkijken. Volgens Infrabel is de belangrijkste conclusie dat de Belg zich niet bewust is van het gevaarlijke gedrag op het spoordomein.

Hoewel 88 procent aangeeft goed geïnformeerd te zijn over het risicogedrag op het spoordomein, blijkt dat veel Belgen zich niet aan de voorgeschreven regels houden op het spoor. Zo geeft één op de acht van de ondervraagden toe over de sporen te lopen wanneer ze van perron moeten veranderen.

Sensibilisering 
“Veel mensen onderschatten het gevaar en zijn niet bewust van de gevaren”, zegt Frederic Petit van infrabel. “We moeten blijven sensibiliseren. Want een trein heeft honderden meters nodig om te stoppen. En als je hem hoort, is het al enkele seconden later.”

Het is de eerste keer ooit dat er een enquête is gedaan naar spoorlopen, maar volgens Petit tonen de cijfers duidelijk aan dat er nog veel werk is. "De Belg is zich duidelijk niet bewust van de gevaren aan het spoor."

In vorige campagnes om spoorlopers tegen te houden pakte Infrabel uit met harde beelden en dat blijkt te werken. 89 procent zegt dat de schokkende beelden de beste manier zijn om het publiek bewust te maken van de gevaren.

Wie betrapt wordt op spoorlopen riskeert een boete die kan oplopen tot 1200 euro en je kan ook een gevangenisstraf tot acht dagen krijgen.

Kinderen
Ouders schatten dat ook hun kinderen jonger dan 18 jaar vaak risico’s aan het spoor ondernemen. Twintig procent van de ondervraagde ouders is ervan overtuigd dat hun kind gevaarlijk gedrag onderneemt. Ook zeggen ze te denken dat hun kind selfies neemt langs het spoor of hun MP3-speler niet uitzetten wanneer ze een spoorweg oversteken.