Dit vindt Vlaming van boerkiniverbod

Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat een boerkini moet kunnen op het strand. Dat blijkt uit een enquête van iVOX in opdracht van VTM NIEUWS bij 1000 Vlamingen. Een ruime meerderheid vindt het echter niet kunnen dat een boerkini in het zwembad gedragen wordt omwille van hygiënische redenen.

Het merendeel van de ondervraagden in de steekproef (60,9 procent) vindt dat moslims die hier wonen zich moeten aanpassen en bijgevolg geen boerkini meer mogen dragen. Vier op de tien Vlamingen (42 procent) vindt vrouwen die een boerkini dragen dan weer een bedreiging voor onze westerse normen en waarden.

Geen verbod
Ondanks het feit dat een groot deel van de ondervraagden vindt dat moslims zich moeten aanpassen, gaat een algemeen verbod op de boerkini, zoals de N-VA voorstelde, iets te ver. Een kleine minderheid (45,1 procent) is voor een totaalverbod, terwijl 46,8 procent niet akkoord gaat met het voorstel.

Niet in zwembad
Toch zijn er opmerkelijke verschillen tussen de boerkini op het strand en in het zwembad.  Zo vindt 45,1 procent van de Vlamingen het aanvaardbaar dat moslimvrouwen een boerkini dragen op Vlaamse stranden. Voor een boerkini in het zwembad zijn Vlamingen minder tolerant: maar liefst 68,1 procent vind het niet aanvaardbaar.

Hygiëne
De reden waarom de boerkini niet getolereerd wordt in zwembaden ligt bij de perceptie in verband met de hygiëne. Zo vindt 54,3 procent van de ondervraagden de boerkini onhygiënisch.

Teken van onderdrukking
Daarnaast hebben heel wat Vlamingen ook problemen met de boerkini omdat zij het pak zien als onderdrukking van de moslimvrouw. Maar liefst 60,8 procent van de ondervraagden vindt de boerkini een teken van onderdrukking. 25,3 procent is hier niet akkoord mee. Toch vindt 53,5 procent van de Vlamingen dat het dragen van de boerkini een eigen keuze is.