1 op 3 'amateurs' betaald in het zwart

Een op drie amateurclubs geeft toe dat het grootste deel van de spelersvergoedingen in het zwart worden uitbetaald, schrijft Het Belang van Limburg. Het gaat over bedragen tot 2.000 euro per maand. De clubs beweren dat het provinciaal voetbal niet kan overleven zonder zwart geld.

Dit alles blijkt uit een enquête onder meer dan 1.200 Nederlandstalige voetbalverenigingen uit het Vlaamse en Brusselse Gewest. De bevraging maakt deel uit van een studie van KU-Leuven in samenwerking met PXL-Hasselt.

Nog uit de studie blijkt dat het aandeel van zwart geld in het provinciale voetbal globaal daalt maar dat de clubs steeds inventiever zijn bij het omzeilen van de fiscus. Zo geven ze aankoopbonnen, geschenken, voordelen in natura, bedrijfswagens, tankkaarten, laten ze keukens plaatsen en zelfs huizen van de spelers renoveren.

Bij de stelling dat trainersvergoedingen evenveel zouden moeten worden belast als reguliere arbeid ging 72 procent van de ondervraagden niet akkoord. Bij dezelfde stelling over spelersvergoedingen gaat 65,5 procent niet akkoord.

"Voetbalbond moet strenger controleren"
"Het is in de eerste plaats aan de voetbalbond zelf om de clubs te sensibiliseren, te controleren en hen te vragen ook om met een open en transparante boekhouding te werken" dat zegt Phillip De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude. " Ze kennen de praktijken en het is aan hun om te zorgen dat alle clubs te spelregels respecteren." De Backer is alvast van plan om de problematiek samen met minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) hoger op de agenda te plaatsen.