Steeds meer studenten kopen appartement

Naar schatting één op de tien studenten die normaal gezien een studentenkot zouden huren, koopt tegenwoordig een klein appartement. Of in elk geval doen hun ouders dat toch. Dat blijkt uit de marktanalyse van vastgoedgroep Century 21 Benelux in drie studentensteden. 

Volgens de vastgoedspeler heeft dat alles te maken met de hogere wooneisen die studenten anno 2016 stellen. “Studenten stellen tegenwoordig almaar hogere eisen op het vlak van comfort, luxe en privacy", zegt operationeel directeur van Century 21 Benelux Isabelle Vermeir.

"Ze verwachten een ruime kamer, incluis een privaat toilet en douche, liefst ook een keuken, parkeermogelijkheid, en als het kan moet het ook energiezuinig zijn. Dat heeft als gevolg dat de weinig kwalitatieve of onreglementaire studentenkoten er bijna automatisch tussenuit vallen", aldus Vermeir.

Almaar vaker aan het rekenen
Omdat luxe en comfort nu eenmaal een prijs hebben, zouden ouders almaar vaker aan het rekenen gaan. Gevolg? Heel wat mensen kiezen voor de aankoop van een studio of een appartement, in plaats van dat ze een studentenkot huren voor hun kinderen. Bij benadering één op de tien ouders die op zoek zijn naar een onderkomen voor hun studerende kinderen, koopt vandaag een comfortabel, klein appartement.

Ouders investeren meestal rond de 150.000 euro, al durft dat ook oplopen tot 300.000 euro. “Het is een investering waar de kinderen de eerste jaren gebruik van kunnen maken. Maar vaak zien we dat diezelfde kinderen er ook na hun studententijd nog een tijd blijven wonen", aldus Vermeir.