Dode en 4 gewonden bij explosie in Chimay

Bij een ontploffing om iets na middernacht in het sportcentrum 'Le Chalon' in Chimay, in de provincie Henegouwen, vielen een dode en vier gewonden. Twee van hen zijn zwaar verbrand, en het gemeentelijk noodplan werd afgekondigd. De oorzaak is nog niet bekend.

Françoise Fassiaux, de burgemeester van Chimay, hield in het midden van de nacht een persconferentie, samen met de verantwoordelijken van de hulverleningszone Oost-Henegouwen en het lokale politiekorps.

Hardloopclub
Volgens de hulpverleners gebeurde de ontploffing om 00.01 uur in een sportcomplex in Chimay, om een nog onbekende reden. Vijf leden van een hardloopclub waren op dat moment nog in de gebouwen, toen de ontploffing de benedenverdieping en de voorgevel vernietigde. "Een man van veertig kwam om het leven", zei brandweermajoor Michel Méan, woordvoerder van de hulpdiensten.

"Twee mensen raakten zwaar verbrand en werden naar de brandwondencentra van Loverval en Neder-over-Hembeek gebracht. De twee andere slachtoffers raakten slechts lichtgewond en werden naar het zorgcentrum van Chimay gebracht."

Rampenplan
De burgemeester kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af. Ze vroeg ook om het provinciaal rampenplan af te kondigen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. "Elke donderdag wordt er in het sportcentrum een mini-voetbalwedstrijd gespeeld. De tol had dus veel zwaarder kunnen geweest zijn", zo voegde ze eraan toe.

Op dit moment is de oorzaak van de ontploffing nog niet bekend. "Het gebouw is niet aangesloten op het gasnet", aldus brandweermajoor Méan. "Er werden gasflessen gevonden op de site, maar momenteel zijn er geen aanwijzingen over de oorzaak van het ongeval." Het parket van Charleroi stuurde een brandexpert ter plaatse. Er werd een gerechtelijke perimeter ingesteld rond het gebouw, waarvan de stabiliteit nog gecontroleerd moet worden.

Zwaar verband
Vijf mensen bevonden zich in het gebouw, dat gedeeltelijk werd vernield door de ontploffing. Eén persoon is overleden en vier anderen raakten gewond. Van de twee zwaargewonden werd een slachtoffer naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek gebracht, het andere naar dat van Loverval. De twee lichtgewonden werden naar een zorgcentrum in Chimay gebracht. 

Volgens de reddingsdiensten gebeurde de ontploffing in een magazijn van het sportcomplex, maar is de oorzaak nog onbekend.