Herfinanciering? 2x zoveel betalen!

Wie z'n woonlening herfinanciert bij de bank, bijvoorbeeld om een lagere rente te krijgen, betaalt bij BNP Paribas Fortis vanaf nu dubbel zoveel dossierkosten. Volgens de bank is dat nodig omdat een herfinanciering geld kost. Test-Aankoop schrijft de uitleg af als regelrechte onzin.

De rente voor woonleningen blijft de laatste tijd dalen. Wie al een lening heeft lopen, heeft er baat bij om de lening te herfinancieren. Massaal veel mensen zetten dan ook die stap. Omdat er aan de herfinanciering ook dossierkosten zijn verboden, heeft BNP Paribas Fortis besloten om deze fors op te trekken. De kosten die mensen nu moeten betalen zijn verhoogd van 350 euro naar 700 euro.

Volgens de bank was dat een noodzakelijke regel: op die manier kunnen ze hun eigen kosten dekken. “De huidige dossierkosten dekken slechts gedeeltelijk de verschillende administratieve verrichtingen. Bij herfinancieringen is de administratieve last nog hoger”, klinkt het in een schriftelijke verklaring.

“Weinig geloofwaardig”
Consumentenorganisatie Test-Aankoop hecht maar weinig geloof aan die uitleg. “Ik denk dat de echte reden heel simpel is”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Er zijn nu massaal veel mensen die een herfinanciering aangaan, en vaak bij dezelfde bank. De bank weet dat ook en probeert er daarom iets aan te verdienen.”

"Consument niet laten opdraaien"
Ook minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) vindt dat de consument niet mag opdraaien voor de kosten van de bank. “Ik wil dat er duidelijk en transparant wordt gehandeld. De manier waarop de banken de afgelopen weken hun eigen problemen hebben afgehandeld, is volgens mij niet goed”, aldus Peeters.

De andere banken hebben voorlopig nog geen plannen om hun dossierkosten te verhogen.