Moslima's organiseren strandfeest in A'pen

Een groepje Antwerpse moslima’s roept op om zaterdagmiddag op de Suikerrui in Antwerpen een ‘strandfeest in boerkini’ te houden. De organisatoren willen hun protest laten horen tegen het boerkiniverbod, én de recente uitspraken van Bart De Wever (N-VA) hierover. Zijn partij diende vorige week een wetsvoorstel - in nasleep van de boerkinicommotie in Frankrijk - in om het kledingstuk ook aan de Belgische stranden te verbieden.

“Wij zijn vrouw én vrij! Niet bereid om ons te les te laten spellen over wat we wel en niet mogen dragen. Door niemand”, zo verantwoorden de organisatoren hun oproep. “In de meeste openbare zwembaden zijn vrouwen niet welkom met een badpak naar keuze en ondertussen willen sommige politieke partijen ons de toegang tot onze kust verbieden. Vrouwen zijn zelfs beledigd als ‘tentendragers’ door de burgemeester van Antwerpen.”

Duidelijk signaal
De vrouwen zien hun actie als een duidelijk signaal: “Onze lichamen zijn van ons. Wij bepalen welk stukje huid we bedekken en blootlaten. Zo hoort het en niet anders. Met boerkini, bikini, monokini of zonder al die kini’s.”

In de oproep voor het strandfeest suggereren de moslims dan ook om een boerkini, zwempak, bikini, duik- of carnavalspak aan te trekken, of een tent naar het stadscentrum mee te nemen. Het is afwachten of het stadsbestuur de organisatie zal toelaten. Voorlopig hebben 149 mensen aangegeven aanwezig te zijn. De oproep staat al enkele uren op Facebook.

Bekijk ook: