Deze smartphones weigeren 101 te bellen

Wie een smartphone heeft van het merk LG of Huawei en naar het noodnummer van de federale politie wil bellen, heeft mogelijk een probleem. Sommige toestellen weigeren het nummer 101 namelijk te draaien, al schakelen ze wel meteen door naar het noodnummer 112. Dat heeft de federale politie vastgesteld.

De smartphones zijn door de fabrikant zodanig geprogrammeerd dat als je met zo’n telefoon naar 101 belt, deze meteen wordt doorgeschakeld naar het nummer 112. Via dit nummer kom je terecht bij de meldkamer van de 100, of dus bij de brandweer en de ziekenwagens. Rechtstreeks naar de politie bellen via 101 bellen, lukt niet. 

Telefoons van voor 2015
LG Electronics Belgium bevestigt dat de toestellen die voor 2015 gemaakt werden het noodnummer van de politie niet willen draaien. Al wil dat volgens het bedrijf niet zeggen dat je met die telefoons geen enkele hulpdienst kan bereiken. “De smartphones schakelen door naar 112, waardoor je dus wel bij hulpverlening terechtkomt”, klinkt het. Bij de smartphones die na 2015 geproduceerd werden, is er volgens LG Electronics geen enkel probleem. Zij bellen wél het noodnummer van de politie zonder door te schakelen.

Huawei zegt dat het probleem zich enkel voordoet wanneer de telefoon vergrendeld is. Wanneer de telefoon ontgrendeld is, kan je wel gewoon naar het nummer 101 bellen, klinkt het.