Regering wil 0,11 % rente verplichten

De regering wil zo snel mogelijk wettelijk vastleggen dat spaarboekjes minstens 0,11 procent rente per jaar moeten opbrengen. Die wettelijke minimumrente bestaat al. Maar er is een achterpoortje, en KBC gebruikt dat om de rente voor bedrijven op nul te zetten. Dat zouden banken ook met rekeningen van gewone klanten kunnen doen, maar de regering wil dat verbieden.

Het scheelt niet veel of u kan uw spaargeld beter in een sok steken: het brengt nauwelijks iets op. Bij KBC voor bedrijven al helemaal niks meer: vanaf oktober nul euro rente. Velen vrezen dat de banken ook voor particulieren de rente zouden droogleggen. Maar daar komen ze niet mee weg, als het aan de regering ligt.

Als je 1.000 euro een jaar lang op een spaarrekening zet, eindig je met 1001,1 euro. Een habbekrats 1,1 euro maar in sommige buurlanden is het nul euro. In Duitsland moeten grote bedrijven zelfs betalen om hun geld op een rekening te zetten. Specialisten zoeken nu voor de regering uit hoe ze 0,11 procent opbrengst bij ons kunnen verplichten aan de banken.