Jongeren laten tablet links liggen

De tablet is steeds minder populair bij jongeren. Slechts 34 procent van de jongeren zegt dit jaar een tablet te hebben gebruikt, veel minder dan vorig jaar. Dat bericht De Tijd op basis van een onderzoek van Google en TNS bij een duizendtal Belgen.

Het is het eerste jaar dat het gebruik van de tablet daalt, sinds de lancering van de iPad in 2010. Vooral bij jongeren is de terugval dramatisch. Bij 16- tot 25-jarigen gebruikt slechts 28 procent de tablet, terwijl dat vorig jaar nog 57 procent was. Ook bij 25- tot 34-jarigen is er een stevige terugval. Bij de ouderen stagneert het gebruik of is er een beperkte stijging.

Hype voorbij
“2014 was het kantelpunt voor de tablet”, zegt iMinds-onderzoeker Lieven De Marez aan De Tijd, “sindsdien is de hype voorbij.” De grote slokop is de smartphone, die de rol van de tablet grotendeels overnam.

Toch betekent dit niet dat de tablet zal verdwijnen. Het doelpubliek is wel helemaal anders: kinderen en ouderen. “Jongere kinderen spelen spelletjes op de iPad, de ouders gebruiken hun smartphone”, zegt De Marez.

En jij?