Zó overleef je vandaag de hitte

Vandaag schurken de temperaturen tegen de 30 graden aan. Het wordt dus weer tropisch warm, en ook de komende dagen lopen de temperaturen flink op. Met deze tips houd je het (toch een beetje) koel. 

Het kwik haalt vandaag 27 graden in de Hoge Venen, 29 graden aan zee en 30 tot 32 graden in het binnenland. Het is niet volledig uitgesloten dat er in de late namiddag een lokaal warmteonweer tot ontwikkeling komt. De wind waait zwak tot meestal matig uit het zuidoosten, zo meldt het KMI.

TIP 1: hydrateren, hydrateren, hydrateren
Je hebt het wellicht al meer dan eens gehoord, maar het is belangrijk om bij tropische temperaturen voldoende te drinken, zelfs wanneer je géén dorst hebt. Door de hitte droog je namelijk sneller uit.

Opgelet: je drinkt het best water om je te hydrateren. Alcoholische en gesuikerde dranken doen het lichaam bij hoge temperaturen namelijk meer kwaad dan goed. Alcohol doet het lichaam meer vocht uitscheiden en gesuikerde dranken worden dan weer minder snel opgenomen.

TIP 2: let op je voeding
Vermijd zware maaltijden, maar kies eerder voor een licht verteerbare hap. Je lichaamstemperatuur stijgt namelijk wanneer je een zware maaltijd moet verteren. Daarnaast is het ook belangrijk om het voedsel koel te bewaren om op die manier bederven te voorkomen.

Het is misschien ook goed om even je arts of apotheker te contacteren als je geneesmiddelen neemt, want die hebben mogelijks een negatief effect op de gezondheid tijdens een hitteperiode.

TIP 3: Houd het koel
Als het buiten zo warm is, is het belangrijk om het koel te houden. Draag daarom lichte en luchtige kleding, al moet je kledij wel voldoende bescherming bieden tegen verbranding. Bescherm je hoofd ook tegen de zon, bijvoorbeeld met een zonnehoed of een pet. Of verfris je zo nu en dan met een koude douche of een plons in het zwembad. Een nat washandje of ijszak werken ook verkoelend.

Nog een optie is om binnen te blijven, maar ook dat helpt pas als je de warmte kan buitenhouden. Laat dus de ventilator draaien, zet de airconditioning aan of probeer de zon en bijhorende warmte buiten te houden met zonnewering. Opgelet met zwarte zonnewering, want die kan het huis net nog meer opwarmen.

Wat je beter niet doet is overdag de ramen wagenwijd openzetten: zo haal je de hitte binnen. Als het ’s avonds wat koeler wordt, kan het openen van de ramen wel helpen om de woning te verfrissen.

TIP 4: Pas op voor de zon
Smeren, smeren, smeren! Dat is de boodschap. Smeer de huid goed in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en herhaal het insmeren om de twee uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen. En probeer toch ook regelmatig de schaduw op te zoeken.

TIP 5: Pas op in de wagen
In de auto is het ook niet zo aangenaam vertoeven bij hoge temperaturen. De hitte is vermoeiend, dus stop wat vaker tijdens de reis of wissel regelmatig van bestuurder. Maak ook gebruik van de airconditioning in de wagen en parkeer de auto steeds in de schaduw.

Belangrijk: laat nooit (!) kinderen achter in een geparkeerde auto, ook niet voor een paar minuten. Door de zon loopt de temperatuur in enkele minuten heel hoog op, zelfs met een open raam. Net omdat kinderen erg gevoelig zijn voor hitte, kan dat zeer zware gevolgen hebben.

TIP 6: Vermijd grote inspanningen
Bij hittegolven hebt u ook een goede reden om in uw zetel te blijven hangen. Bij hoge temperaturen vermijd je namelijk best lichamelijke inspanningen om oververhitting te voorkomen. Vooral tussen 12 uur en 22 uur is het aangeraden om de grote activiteiten tot een minimum te beperken.

Kortom: doe het rustig aan. En wie het niet kan laten en toch wil sporten: doe het in een koele binnenruimte.

TIP 7: Doe de huishoudelijke taken niet, of buiten
Het is ook niet ideaal om bij een hittegolf te koken of te strijken. Elektrische apparaten geven namelijk veel warmte af, dus het is beter om ze zo weinig mogelijk aan te zetten. Is de nood het hoogst, kook of strijk dan buiten.

TIP 8: Let op elkaar
Heb je mensen in je omgeving die zorg nodig hebben? Let tijdens deze warme dagen dan extra goed op. Zij zijn met de hoge temperaturen extra kwetsbaar. Ook de huisdieren puffen bij deze temperaturen, dus het kan zeker lonen om ook hen een beetje in het oog te houden.

En hoe kan je andere huisdieren verkoeling bieden? Hier vind je enkele tips.