Puft je hond al? Maak een hondenijsje

Door de voorspelde hittegolf wordt het weer puffen de komende dagen. Niet alleen mensen, maar ook huisdieren zien af door de warmte. Voldoende fris water en een schaduwrijke plek voor je hond zijn natuurlijk essentieel. Maar wist je dat je ook zelf hondenijsjes kan maken?

Wij zoeken meestal snel verkoeling door een ijsje te eten, maar je geeft ze het best niet aan je hond. Meestal zit er een enorme hoeveelheid suiker in de ijsjes en dat is natuurlijk geen goed idee voor je huisdier. 

Hondenijsje
Gelukkig kan je wel zélf hondenijsjes maken die geen kwaad kunnen voor je vierpoter. De website www.gezondehond.be lijst enkele tips op om zulke ijsje samen te stellen. Veel heb je er niet voor nodig: enkele waterijsvormpjes, kippenbouillon, kipreepjes én een diepvries natuurlijk. 

En verder?
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor voldoende vers water om te drinken. Wanneer je je dieren wil verfrissen door hen nat te maken, doe dat dan niet met ijskoud water. Dit heeft net het tegenovergestelde effect: hun bloedvaten trekken samen om de lichaamswarmte te behouden.

Op hun voetzooltjes na hebben honden geen zweetklieren. Een hond kan dus enkel hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Gelukkig zwemmen veel honden graag, dus is dat een perfecte manier om af te koelen. Zorg daarnaast ook voor voldoende schaduw en vers drinkwater.

Géén auto
Het lijkt evident, maar veel baasjes blijven de fout maken: laat je hond niet achter in je wagen! De temperatuur loopt er enorm snel op en zelfs een open raam of een schaduwplekje kunnen uitdroging niet voorkomen. Vermijd ook lange wandelingen in de volle hitte. Laat je hond liever 's morgens of 's avonds uit.

Andere huisdieren?
En hoe kan je andere huisdieren verkoeling bieden? Hier vind je enkele tips.