Helft baby's en peuters aan antibiotica

De helft van de kinderen jonger dan drie jaar krijgt minstens één keer per jaar antibiotica. Dat blijkt uit nieuwe cijfers waarover Het Nieuwsblad en De Standaard berichten.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen analyseerden het medicijngebruik in 2014 van 70.403 kinderen jonger dan drie jaar. Geen enkel ander medicijn wordt zo vaak terugbetaald aan kinderen als antibiotica. Op plaats twee staan aerosols, medicatie tegen ademhalingsziekten als astma.

Volgens experts is het zaak voor ouders en dokters om meer geduld uit te oefenen als hun jonge kinderen ziek lijken. "Zuigelingen hebben zes tot acht keer per jaar een verkoudheid. Maar een kind dat niet langer dan enkele dagen hoest en normaal slaapt, eet en speelt, heeft doorgaans geen medicatie nodig", zegt kinderlongarts Kris De Boeck (UZ Leuven).

"Dringend strengere regels"
De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor duidelijkere richtlijnen voor artsen rond antibioticagebruik. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt ook dat kinderen veel te snel en te veel antibiotica krijgen. Ze wil dat de ziekteverzekering, het RIZIV, daar strengere regels voor opstelt.