Olietanker botst op vrachtschip

Tien kilometer voor onze kust zijn twee reusachtige schepen op elkaar gebotst: een olietanker is op een vrachtschip gevaren. De schade aan het vrachtschip is immens.

Zowel het vrachtschip Pacifica als de olietanker King Emerald lagen zaterdag voor anker voor onze kust. Mogelijk door de hevige wind is de King Emerald toch uitgeweken, een botsing met de Pacifica was niet te vermijden.

De schade aan de Pacifica was zo groot dat die moest gesleept worden naar de haven van Vlissingen. De King Emerald raakte nog op eigen kracht in de haven van Antwerpen. Bij de aanvaring raakte niemand gewond. Een speciale commissie zal nu de omstandigheden van het incident onderzoeken.

Het is het tweede grote incident op de Noordzee in nog geen jaar tijd, na de aanvaring van de Flinterstar in oktober vorig jaar. Sinds dat incident zijn de noodprocedures op punt gesteld en die hebben ook gewerkt. "Dankzij de inzet van de overheidsdiensten was de situatie snel onder controle en kon de bemanning snel in veiligheid worden gebracht", zegt staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer. "Er was op geen enkel moment gevaar voor milieuvervuiling."