Schilderijtje van €450 blijkt fortuin waard

Begin november kocht Jan Starckx uit Turnhout een portretschilderij op een zoekertjeswebsite. Een kleine 450 euro gaf hij eraan uit, maar Starckx vermoedde dat het werkje een pak meer waard was. Bijna een jaar later heeft hij gelijk gekregen: het portret is een vroeg schilderij van de Nederlands-Amerikaanse schilder Willem de Kooning, en zou bij verkoop zo’n 100.000 euro kunnen opbrengen. “Dit is een uniek werk”, zegt Starckx aan VTM NIEUWS.

“Ik had meteen wel een vermoeden, ja,” zegt Starckx. De Turnhoutenaar heeft dan ook een kennersoog, want Starckx schuimt regelmatig rommelmarkten en zoekertjessites af op zoek naar interessante kunstwerken. “Ik raakte geïntrigeerd door de handtekening onderaan het schilderij. Willem de Kooning signeert normaal met zijn naam, maar hier staat onderaan ‘Wim Koonin’ en daarna nog een laatste letter die wat onduidelijk is.”

Om zeker te zijn dat hij geen kat in een zak kocht, trok Starckx enkele dagen op onderzoek. Daardoor raakten zijn vermoedens alleen maar bevestigd. Programmamakers van de Britse zender BBC pikten zijn verhaal op, en zetten de zoektocht samen met hem voort. Wat bleek: het gaat om een van de enige twee bekende schilderijen die de Kooning in Brussel maakte, en meteen ook het oudste gesigneerde portret van de schilder. “Het is echt een uniek werk,” klinkt het dan ook trots bij Jan Starckx.

“Wetenschappelijk zeker”
De officiële stichting van Willem de Kooning in Amerika wil het werk voorlopig niet erkennen, maar dat heeft volgens Starckx alleen maar technische redenen. “Na een groot vervalsingsschandaal vorig jaar willen veel Amerikaanse stichtingen geen enkel werk meer authentiek verklaren tot er een nieuwe wetgeving is. Maar puur wetenschappelijk is het bewezen dat dit portret van de Kooning is. De verf komt uit exact dezelfde tubes als het andere schilderij uit Brussel, waarvan de stichting wel erkent dat het in Brussel gemaakt is.”

Jan Starckx is dus heel erg zeker dat hij een waardevol werk op de kop heeft getikt, maar hij is lang niet van plan het te verkopen. “Het werk blijft voorlopig in België. Het wordt eerst hier tentoongesteld, en volgend jaar wordt het voor een half jaar tentoongesteld in een museum in het Amerikaanse Delaware. Maar het schilderij verkopen ga ik zeker nog niet doen. Het is het enige Belgische schilderij van De Kooning dat effectief nog in België is. Dat wil ik nog even zo houden.”