Dossier Terreurdreiging

Abdeslam niet gepakt na hulp van NSA

De doorbraak in de zoektocht naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam kwam er niét na hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, maar was het werk van de Belgische veiligheidsdiensten. De Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed beweerde vandaag dat de NSA ons land hielp, maar verschillende bronnen bij de veiligheidsdiensten ontkennen dat vandaag aan VTM NIEUWS. Het federaal parket spreekt het bericht zelfs tegen. 

Volgens Buzzfeed volgde de NSA op vraag van de Belgen telefoons van enkele aanwezigen op de begrafenis van Chakib Akrouh, één van de terroristen van Parijs, in de hoop dat zij naar Abdeslam zouden leiden. 

Filmen met smartphone
En dat leverde resultaat op, beweert Buzzfeed: een van de telefoons leidde volgens de website uiteindelijk tot het onderduikadres van Salah Abdeslam in Molenbeek. "We zagen dat een man de begrafenis met zijn telefoon aan het filmen was", zegt een Belgische bron. "En dan weet je dat hij dat filmpje naar iemand gaat sturen, toch? Dus hebben we aan de NSA gevraagd om vooral die telefoon in het oog te houden."

Maar het verhaal bevat grote onnauwkeurigheden. Buzzfeed schrijft dat het gaat om de begrafenis begin maart van Chakib Akrouh, maar dat blijkt niet te kloppen. Zijn lichaam is mogelijk zelfs nog niet eens begraven.

Wie in die periode wel begraven is, zijn Bilal Hadfi (op 10 maart), kamikaze aan het Stade de France, en Brahim Abdeslam (op 17 maart), die zich opblies aan de terrassen in Parijs. Maar toen wist de politie al waar Salah Abdeslam verscholen zat. Een dag later, op 18 maart, werd hij opgepakt. 

Info kwam niet van NSA
Volgens een goede bron die Belga kon spreken bij de Belgische veiligheidsdiensten is ook de cruciale informatie die leidde tot de doorbraak niet van NSA afkomstig, maar is die het werk van een Belgische dienst. De bron, die ook anoniem wil blijven, sluit tegelijk niet uit dat NSA ons land geholpen heeft bij analyse van laptops en telefoons.