KBC geeft bedrijven géén spaarrente meer

Bank-verzekeraar KBC geeft bedrijven en overheidsinstellingen vanaf eind oktober géén rente meer op hun spaarrekeningen. In theorie is dat ook mogelijk bij particulieren, maar het is koffiedik kijken of het ook zover komt. 

De eerste zelfstandigen kregen het slechte nieuws al in hun bus, zo blijkt uit een brief waarop Spaargids.be de hand kon leggen. Daarin wordt aangekondigd dat de gereglementeerde spaarrekeningen 'Pro' en 'Plus' vanaf 23 oktober niet meer gereglementeerd zullen zijn. Door die omzetting hoeft KBC geen verplichte minimumrente van 0,11 procent meer te geven. "Een bank mag de rente dan vrij kiezen", zeggen specialisten. In dit geval dus nul procent.

"Een lepe truc die ons geld kost", luidt het boos bij ondernemers. KBC zegt dat de beslissing nodig is "omdat de vergoeding op spaarrekeningen in het huidige lage renteklimaat zwaar onder druk staat". 

Straks ook bij particulieren?
Of straks ook de particulieren een nulrente gepresenteerd krijgen op hun spaarrekening, is koffiedik kijken. KBC heeft naar eigen zeggen geen plannen in die richting, en zegt dat het omvormen van de spaarrekeningen voor particulieren naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen "niet aan de orde". De spaarrekeningen voor rechtspersonen zoals bvba's en vzw's vormen overigens maar een kleine minderheid (drie procent) van de spaarrekeningen bij de KBC. De rest zit bij particulieren, klinkt het.