Ook KU Leuven past de giscorrectie aan

De KU Leuven voert een nieuw systeem in voor meerkeuze-examens. Voortaan kunnen studenten punten krijgen wanneer ze aangeven welke antwoorden onjuist zijn, en krijgen ze dus niet alleen punten wanneer ze het juiste antwoord aankruisen. Het nieuwe systeem moet studenten minder stress bezorgen, berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag.

Bij de huidige meerkeuze-examens krijgen studenten punten wanneer ze het juiste antwoord aanduiden, maar krijgen ze ook minpunten wanneer ze een fout antwoord aankruisen op hun examenformulier. De 'giscorrectie' is omstreden, omdat veel studenten erdoor niet durven te gokken en zo kostbare punten mislopen.

In het nieuwe systeem kunnen studenten aangeven welke antwoorden onjuist zijn en daarvoor punten krijgen. Als ze denken het juiste antwoord te weten, kunnen ze dat aankruisen en een volledig punt verdienen. Als ze het correcte antwoord niet kennen en nog twijfelen tussen twee antwoorden, dan kunnen ze die bolletjes aanvinken en zo toch een deel van de punten krijgen.

Op lange termijn universiteitsbreed
"We gaan vanaf dit academiejaar dit examen beschikbaar stellen voor al onze docenten en het gebruik ervan verder bestuderen. Als studenten en professoren positief blijven reageren, dan kunnen we dit op wat langere termijn universiteitsbreed invoeren", zegt vicerector Onderwijs Didier Pollefeyt.

Aan de VUB bestaat de giscorrectie nog in traditionele vorm. Aan de UGent werd de giscorrectie als verbetermethode bij meerkeuzevragen al in 2014 afgeschaft.