"Hygiëne in rusthuis echt ondermaats"

Er komt een onderzoek naar een privérusthuis in Gent, na een ontluisterende getuigenis van een interim-verpleegster. In een open brief in De Standaard klaagt ze aan dat er bijna geen tijd is om de bejaarden te verzorgen en dat de hygiëne er ondermaats is. De rusthuissector vindt haar getuigenis overdreven en zegt dat de meeste instellingen wel correct werken.

Haar interimopdracht in een privérusthuis in Gent draaide uit op een fikse teleurstelling. De jonge verpleegster, Liesbet Claeys, was zelfs ronduit gechoqueerd door de manier van werken. “Er was heel slechte handhygiëne. Er wordt met de blote hand gevoeld of de pamper nog droog is, om daarna een andere patiënt te verzorgen met diezelfde ongewassen handen. Er is geen isolatieschort voorhanden om de andere patiënten te beschermen tegen de overdracht van bacteriën”, vertelt Claeys.

Geen tijd
Er gebeurden ook elke dag fouten met de medicatie, vertelt de jonge verpleegster. Maar er was vooral geen tijd om de bewoners zelf te verzorgen: hoogstens vijf minuten per patiënt. “Ik moet mij eigenlijk constant verontschuldigen tegenover de patiënten, omdat ik geen tijd heb om meer te doen dan het hoogst nodige. Ik vind het erg dat de tijdsdruk afdoet aan de kwaliteit van de zorg.”

Probleem met financiering
Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, een koepel van privérusthuizen, is niet erg opgezet met de getuigenis. Wij bieden wel kwaliteitszorg, maar de financiering door de overheid kan beter, zeggen ze. Nu is er een verschil tussen gewone rusthuis- of ROB-bedden (‘bedden Rustoorden voor Bejaarden’) en RVT- bedden (‘Rust- en verzorgingstehuis’) voor zwaar zorgbehoevende ouderen. Maar eigenlijk hebben die patiënten gewoon dezelfde zorg nodig.

"Gelijke zorgvraag"
"Wanneer wij binnen een voorziening een bewoner opnemen met een gelijke zorgvraag is het toch wel zeer belangrijk in welk type bed die zal terechtkomen. Want de dag van vandaag bestaat er toch een verschil van 25 euro per dag in financiering van de zorg of de betrokkene opgenomen is in een puur ROB-bed of RVT-bed”, aldus Frank Foucart van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk. De sector vraagt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, nu om dat verschil weg te werken.