112 bellen? Vanaf kan je nu ook chatten

Dit najaar zal een testpubliek een nieuwe app mogen uitproberen waarmee burgers rechtstreeks met de noodcentrales kunnen communiceren. Ook artsen, die opnieuw maatregelen vragen voor hun eigen veiligheid na de aanval op een arts in Vorst afgelopen donderdag, zullen gebruik kunnen maken van de app. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Binnen het veiligheidscommunicatienetwerk Astrid wordt er al langer gewerkt aan een applicatie voor smartphones, App112. Met de app zullen mensen in nood in realtime kunnen chatten met de noodcentrale. "Voor de centrales die met Astrid werken, is de technische testfase nu gedaan."

"In het najaar komt er een operationele testfase, waarbij een testpubliek de app zal gebruiken", zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister Jambon. "We nodigen artsen warm uit om ook aan die testfase deel te nemen."

Specifieke noden
De app zou het onder meer mogelijk maken om per gebruiker specifieke parameters in te voeren zoals leeftijd, beperking, medische achtergrond of beroep. Dat maakt het voor de centrales gemakkelijk om te weten wie er exact nodig heeft en wat de specifieke noden zijn van de patiënt bij een interventie.