Duits gerecht wil zes Belgen opgraven

Het Duitse gerecht wil de stoffelijke resten van zes Belgen opgraven. De zes landgenoten waren patiënt bij de fel omstreden 'kankergenezer' Klaus Ross. Justitie wil onderzoeken of hun dood veroorzaakt is door de middelen die Ross hen toediende.

In totaal wil het Duitse gerecht van 69 overleden patiënten van Ross, onder wie zes Belgen, achterhalen of hun dood te wijten is aan zijn bijzonder omstreden kankertherapie. Hij gebruikte in zijn Biologische Kankercentrum in Bracht geneesmiddelen die nog in een experimentele fase zaten.

Verdachte omstandigheden
De zelfverklaarde natuurgenezer kwam begin augustus in opspraak nadat een Nederlandse patiënte van hem op 30 juli in verdachte omstandigheden overleed. Vlak erna raakte de dood bekend van twee andere patiënten. Daarbij was een vrouw uit Beveren-Waas. Van waar de andere mogelijke Belgische slachtoffers afkomstig zijn wil de Duitse justitie niet bekendmaken. Het centrum van Ross werd op 4 augustus gesloten. Ross werd nog niet opgepakt. 

Bewaring
Of het gerecht zo veel later nog te weten kan komen of patiënten gestorven zijn door die omstreden behandeling, hangt af van de omstandigheden van de bewaring. Dat zegt Wim Van de Voorde, wetsdokter aan de KU Leuven. “Men kan op enkele jaren vergaan zijn, andere lichamen blijven tien tot vijftien jaar in goede conditie.”

Bekijk ook: