Recordaantal jonge leerkrachten benoemd

Zeven procent van de vaste benoemingen in het onderwijs gaat vandaag naar leer­krachten jonger dan 25 jaar. Dat is een record. Hoogstnoodzakelijk, zeggen velen, want nu haken te veel jonge onder­wijzers af omdat ze geen jobzekerheid krijgen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de helft van de personeelsleden tot zijn dertigste moet wachten op een eerste vaste benoeming. Dat werkt ontmoedigend en veel beginnende leerkrachten zeggen binnen de vijf jaar het onderwijs vaarwel.

Verdubbeling
Maar uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid (N-VA) Vera Celis opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), blijkt nu dat de vaste benoemingen bij jongeren in de lift zit. Het aantal vastbenoemde leerkrachten onder de 25 jaar steeg van 2,81 procent in 2014 naar 7,09 procent in 2015, meer dan een verdubbeling dus.

In absolute cijfers komt dat neer op 193 leerkrachten tegenover 157. "Een vaste benoeming verhoogt het welbevinden van veel jonge leerkrachten. Dit kan de drop-out verminderen onder die groep. Het zijn profielen die het Vlaams onderwijs hard nodig heeft", aldus Celis.