“Maak onderwijs volledig gratis!”

Niet alleen voor de leerkrachten, maar ook voor de ouders betekent het nieuwe schooljaar een grote hap uit het budget. De gemiddelde kost van een schooljaar loopt op tot 308 euro in het kleuteronderwijs, 400 euro in de lagere school en zelfs 1.287 euro in het secundair onderwijs. Dat is voor sommige families een zware last om te dragen, zeggen de Gezinsbond en Test-Aankoop.

Terwijl onderwijsvakbond COV meldt dat negen op de tien leerkrachten in het basisonderwijs schoolmateriaal uit eigen zak kopen, lanceren de Gezinsbond en Test-Aankoop een petitie om hun eis voor gratis onderwijs kracht bij te zetten. Beide organisaties becijferden dat de kostprijs in het secundair onderwijs kan oplopen tot boven de 1.000 euro en pleiten daarom voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

De Vlaamse socialisten reageren niet verrast op de cijfers. "Sinds het aantreden van deze regering liepen de besparingen in het middelbaar op tot 117 euro per leerling". De partij herhaalt haar pleidooi voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs, dat in eerste instantie in de eerste graad kan worden ingevoerd. 

Crevits overweegt maximumfactuur
Minister van Onderwijs Crevits (CD&V) wil wel een maximumfactuur overwegen voor het secundair onderwijs. Maar ze laat eerst bestuderen wat de verschillende studierichtingen afzonderlijk kosten. Pas als ze de resultaten kent, neemt ze maatregelen. Tot die tijd moeten scholen goed communiceren over de kosten, zegt de minister.