Foute medicatie voor 4 op 10 bejaarden

Ruim veertig procent van de 80-plussers in ons land krijgt te weinig of de verkeerde geneesmiddelen voorgeschreven, waardoor de kans op overlijden toeneemt. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek. 

De onderzoekers van de vakgroep Farmacologie Universiteit Gent analyseerden samen met collega's van Louvain-la-Neuve het geneesmiddelengebruik van 503 actieve senioren. Het gaat om ouderen van minstens tachtig jaar die niet in een rusthuis verblijven. Dat vergeleken ze met het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gedurende een periode van achttien maanden. 

"We hebben gezien dat veel senioren te weinig medicatie krijgen", zegt Maarten Wauters van de vakgroep Farmacologie. "Bijna zeventig procent krijgt niet de geneesmiddelen voorgeschreven die hij of zij nodig heeft." Bij vier op de tien gaat het om een combinatie van te weinig en verkeerde geneesmiddelen. "Terwijl we hebben vastgesteld dat voor elk niet-ingenomen geneesmiddel de kans op overlijden met 39 procent stijgt."

Zo zagen de onderzoekers dat een kwart van de 80-plussers met hartfalen niet de juiste geneesmiddelen krijgt en een kwart met hart-en vaatziekten geen bloedverdunners voorgeschreven krijgt. Dertien procent van de senioren krijgt per abuis zelfs twee keer hetzelfde medicijn op voorschrift.