Leraren draaien op voor schoolmateriaal

Het geld dat je verdient meteen weer in je job stoppen. Negen op de tien leraren in het basisonderwijs doen het, en ze geven gemiddeld zo'n 261 euro per jaar uit aan schoolmateriaal. Dat blijkt uit een enquête van vakbond COV waarover Het Nieuwsblad en De Standaard berichten.

Uit de enquête blijkt dat een kwart van de leerkrachten meubels uit eigen zak betaalt, en dat een op de twintig zelfs muurverf koopt. Gemiddeld geven onderwijzers nog voor het begin van het schooljaar al 93 euro uit, een bedrag dat tijdens het schooljaar stijgt tot 261 euro.

"Vaak gaat het om basisspullen, zoals een schrift of perforator. Het is toch al te gek dat leraren voor die kosten moeten opdraaien", zegt Marianne Coopman van het COV. De vakbond klaagt aan dat er te weinig wordt geïnvesteerd in het basisonderwijs. "De scholen krijgen minder geld en leraren zijn daar de dupe van", klinkt het. 

Extra middelen als er ruimte voor is
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt zich bewust te zijn van die budgettaire krapte. "Bij de laatste besparingsronde werd het basisonderwijs om die reden maximaal ontzien", klinkt het. Ze belooft extra middelen zodra daar ruimte voor is.

"Maak onderwijs volledig gratis!"
Niet alleen voor de leerkrachten, maar ook voor de ouders betekent het nieuwe schooljaar een grote hap uit het budget. De gemiddelde kost van een schooljaar loopt op tot 308 euro in het kleuteronderwijs, 400 euro in de lagere school en zelfs 1.287 euro in het secundair onderwijs. Dat is voor sommige families een zware last om te dragen, zeggen de Gezinsbond en Test-Aankoop. Daarom eisen ze via een petitie dat de Vlaamse regering het onderwijs volledig gratis maakt.