Vakantie? Niet voor deze jongeren

In het Koninklijk Atheneum Antwerpen heeft Teach for Belgium vandaag zijn eerste Vlaamse Summer Academy afgesloten. Honderdvijftig jongeren tussen elf en twintig jaar kregen er de voorbije drie weken les om zich voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Opmerkelijk is dat Teach for Belgium, een privé-initiatief, veelal gebruikmaakt van hoogopgeleide lesgevers die nog geen leerkracht zijn, maar wel gemotiveerd zijn om hun eerste stappen in het onderwijs te zetten.

De Summer Academy van Teach for Belgium werd in het leven geroepen om jongeren te begeleiden bij sleutelmomenten in hun onderwijstraject, bijvoorbeeld bij de overgang van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar. Veertien lesgevers verzorgden de voorbije weken telkens in de voormiddag lessen wiskunde, wetenschappen en Frans, en boden de jongeren in de namiddag op een zinvolle manier ontspanning aan door middel van onder meer breakdance, atletiek en culturele activiteiten. Een groot deel van de deelnemende jongeren heeft een moeilijke sociaal-economische achtergrond. Het programma kostte daarom slechts 10 euro, een pak minder dan private bijlessen.

Alternatief
"Teach for Belgium is een prachtig initiatief, waarbij ze jongvolwassenen willen warm maken voor het beroep van leraar en ze tegelijk ook voor de nodige begeleiding zorgen in het omgaan met grootstedelijke uitdagingen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die door Teach for Belgium was uitgenodigd om het slotfeest bij te wonen. "Op de Summer Academy krijgen zij de kans om te proeven van het lesgeven. Het is een schitterend alternatief om jongeren die dat nodig hebben een extra duwtje in de rug te geven net voor de start van het nieuwe schooljaar."

In het schooljaar 2016-2017 zal Teach for Belgium zeventig lesgevers inzetten in veertig scholen met een lage socio-economische index.