Abrini moet straf uitzitten in ons land

Terrorist Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje', mag aan Frankrijk worden overgeleverd om daar terecht te staan voor zijn aandeel in de aanslagen van Parijs, maar moet naar België terugkeren om hier zijn straf uit te zitten. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen van de advocaat van Mohamed Abrini.

Mohamed Abrini werd opgepakt op 8 april in Anderlecht. De 31-jarige Belg werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Iets na zijn aanhouding bekende Abrini ook dat hij de 'man met het hoedje' was, oftewel de man die een reiskoffer vol explosieven had achtergelaten in de luchthaven van Zaventem op 22 maart. Zijn koffer bleek achteraf de zwaarste lading explosieven te bevatten, maar kwam niet tot ontploffing.

Het Franse gerecht had voor zijn aandeel in de Franse aanslagen een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Abrini, en vroeg dus om hem aan Frankrijk over te leveren. De Brusselse raadkamer voor inbeschuldigingstelling (KI) stemde daar vorige maand mee in. De advocaat van Abrini vroeg dat Abrini bij een eventuele veroordeling naar België zou kunnen terugkeren, omdat het "anders te moeilijk is voor zijn familie om hem te bezoeken in de gevangenis".

De Brusselse raadkamer voor inbeschuldigingstelling wou daar aanvankelijk niet op ingaan, maar het Hof van Cassatie heeft de verdediging van Abrini nu toch gelijk gegeven. Gevolg: als Abrini in Frankrijk veroordeeld wordt, dan zal hij zijn straf in België moeten uitzitten. 

Voorwerp van twee aanhoudingsbevelen
Het is echter nog maar de vraag of en wanneer Mohamed Abrini aan Frankrijk zal overgeleverd worden. De man maakt in België immers het voorwerp uit van twee aanhoudingsbevelen, één voor zijn rol in de aanslagen in Parijs en één voor zijn aandeel in de aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en het Brusselse metrostation Maalbeek.