Dit zijn dé best betaalde beroepen

Gemiddeld verdient een werkende Belg 3.414 euro bruto, dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Economische Zaken. Al verdient zeker niet iedereen evenveel. Wie graag met een volle portemonnee door het leven wil, wordt het best directeur van een grote onderneming. Kelners en barmannen zien maandelijks dan weer het minste loon op hun rekening verschijnen.

De directeurs van grote ondernemingen hebben het hoogste salaris, zo blijkt uit de jaarlijkse loonenquête van de FOD Economie van 2014. Hun bruto maandloon ligt maar liefst 171 (!) procent boven het gemiddelde. De top tien van best betaalde beroepen wordt vervolledigd door managers, kaderleden, artsen en specialisten in exacte wetenschappen.

Minder goed nieuws is er voor de barmannen en de kelners. Ook kappers, schoonheidsspecialisten, schoonmakers en kassiers ontvangen een salaris dat minder dan een kwart bedraagt van het bruto maandloon van een directeur van een grote onderneming.

De petrochemische nijverheid betaalt de hoogste lonen uit. Een werknemer in de petrochemie ontvangt maandelijks een bruto bedrag dat 52 % boven het nationale gemiddelde ligt. Consultancykantoren en de financiële dienstverlening vervolledigen de top drie van best betalende sectoren.

De laagste lonen zijn terug te vinden in de maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting, waar onder meer de beschutte werkplaatsen en kinderdagverblijven toe behoren. Een werknemer in deze sector verdient op maandbasis 33 % minder dan het nationale gemiddelde. De overige persoonlijke diensten, zoals haar- en schoonheidsverzorging of wasserijen, evenals de horeca sluiten de top drie van minst betalende sectoren af.

Tot slot nog slecht nieuws voor de vrouwelijke medewerkers, want hun gemiddeld maandloon ligt lager dan hun mannelijke collega’s. Vrouwen ontvangen namelijk een gemiddeld bruto maandloon dat 20 procent lager ligt dan het loonzakje waarop mannen mogen rekenen.