Belgische doorbraak in kankeronderzoek

Als men kankercellen meer zuurstof geeft, zijn ze minder vatbaar voor groei. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek aan de KU Leuven dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature. Deze belangrijke stap in de strijd tegen kanker biedt mogelijkheden voor nieuwe kankermedicijnen en behandelingen.

Op basis van onderzoek bij 3.000 tumoren van patiënten hebben de onderzoekers Diether Lambrechts en Bernard Thienpont hun conclusie gesteld. Zuurstoftekort speelt een belangrijke rol bij hypermethylering van DNA, dit is een proces dat de excessieve groei van kankercellen aanmoedigt.

Beide professoren deden proeven op muizen en zo kon worden aangetoond dat het volstaat om de bloedtoevoer en dus de toevoer van zuurstof naar tumoren te herstellen om zo de ontwikkeling van hypermethylering te doen stoppen.

Medicijnen en behandelingen
Deze nieuwe ontdekkingen zorgen ervoor dat nieuwe kankermedicijnen kunnen worden opgesteld die zich focussen op de bloedvaten. Want via de bloedvaten kan er extra zuurstof naar tumoren worden aangevoerd. Het onderzoek vergroot niet enkel de kansen om een nieuw medicijn op de markt te brengen, maar er zouden ook voorspellingen mogelijk zijn over het verloop van mogelijke behandelingen van kanker. Zo menen de onderzoekers ook dat er een mogelijkheid is om via de bloedvaten bestaande behandelingen met chemotherapie te vervolledigen.