Drie Belgen mee aan de wieg van IS

Op het moment dat de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) werd opgericht, zaten drie Belgen mee aan tafel. Dat blijkt uit een betrouwbare getuigenis van een IS-strijder, schrijft De Morgen. 

Volgens de IS-strijder zwoeren de drie Belgen in het voorjaar van 2013 trouw aan de terreurgroep en aan leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ze verbleven dat jaar in een villa in Kafr Hamra, vlak bij de Noord-Syrische stad Aleppo.

Uit een reconstructie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy blijkt dat de voormalige leider van Islamtische Staat Abu Bakr al-Baghdadi in dat jaar en in diezelfde villa de terreurbeweging heeft gesticht. Hij zou een week lang overlegd hebben met leiders van jihadgezinde gewapende groepen. Op een gegeven moment riep hij enkele strijders bij zich, zodat ze trouw konden zweren aan hun nieuwe leider. Daar zouden ook de drie Belgen bij zijn geweest.

Volgelingen van Sharia4Belgium
Het zou gaan om drie volgelingen van Sharia4Belgium die eind 2012 samen vanuit Vilvoorde naar Syrië waren afgereisd. Het zou gaan om Nabil Azahaf (ook bekend als Abu Sayyaf), Zakaria Asbai (Abu Zubair), en vermoedelijk ook Magomed Saralapov (Abu Shishan al-Belgiki).

"Ze hadden geen besef van religie en kenden amper iets van de Koran", zegt de IS-strijder die met zijn verhaal naar buiten kwam. "Het waren crimineeltjes die kwamen vechten voor het avontuur of om boete te doen voor het zondige leventje dat ze hadden geleid in discotheken en bars."

Abu Sayyaf zou in mei 2014 om het leven gekomen zijn. Het is onduidelijk wat er met de twee andere Belgen is gebeurd. 

Foto: archiefbeeld