N-VA wil boerkini ook niet op onze stranden

De N-VA wil de boerkini niet alleen uit alle zwembaden, maar ook van de stranden verbannen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. "Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo'n gedrocht op het strand willen rondlopen", zegt N-VA-parlementslid en voorzitter van de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement, Nadia Sminate.

"Als je dit toelaat, zet je vrouwen aan de kant van de maatschappij", aldus Sminate, die samen met de partijtop een algemeen verbod wil invoeren voor Vlaanderen of het hele land. De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, klinkt het. 

Coalitiepartner CD&V is niet te vinden voor een algemeen verbod. Een verbod in zwembaden kan om hygiënische redenen wel, maar op het strand? "De burgemeester beslist daar het best over, maar je kunt niet alles oplossen met een verbod. Dan kom je in een politiestaat terecht", zegt kamerlid Franky Demon.

De kustburgemeesters geven wel aan dat ze geen problemen ervaren met de boerkini's op het strand.

Boerkiniverbod in Frankrijk
Ook in Frankrijk woedt de discussie over het dragen van boerkini's op de stranden. De burgemeesters van de Franse badsteden Cannes en Villeneuve-Loubet hebben het dragen van een boerkini op het strand al verboden. 

De burgemeester van Sisco op het Franse eiland Corsica nam enkele dagen geleden dezelfde beslissing omdat er over de boerkini's op het strand een zware vechtpartij was ontstaan. Volgens getuigen was die hevige vechtpartij ontstaan nadat toeristen foto's hadden gemaakt van vrouwen in boerkini. Vijf mensen raakten daarbij gewond en een honderdtal agenten moest worden ingezet om de gemoederen te bedaren. Bij de rellen werden drie voertuigen in brand gestoken en moest een beginnende bosbrand geblust worden.

Premier Valls steunt boerkiniverbod

De Franse premier Vals heeft alvast zijn steun uitgedrukt voor de burgemeester die een boerkiniverbod hebben ingevoerd.  "Ik begrijp de burgemeesters die, nu er spanningen zijn, de reflex hebben om oplossingen te zoeken en problemen te vermijden in de openbare orde", aldus Valls in de krant La Province. "Ik steun hen die wetsvoorstellen hebben goedgekeurd indien ze gemotiveerd zijn door de wil om mensen te motiveren om op een positieve manier samen te leven, zonder politieke bijbedoelingen."

"De stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, worden gevrijwaard van religieuze statements", schrijft de premier nog. Want de boerkini "is een belichaming van een politiek project, dat tegen de maatschappij is en gebaseerd is op de slavernij van vrouwen".