Dossier Terreurdreiging

Cameraschild gaat Zaventem bewaken

Rond de luchthaven van Zaventem wordt "een van de komende dagen" een cameraschild in gebruik genomen dat alle toegangswegen bewaakt. "Alleen op gerichte tijdstippen zullen manschappen dan nog extra controles uitvoeren", zegt het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA) in Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan VTM NIEUWS.

Sinds de aanslagen van 22 maart wordt de luchthaven van Zaventem scherper bewaakt, met controleposten en gewapende agenten. Het is geen geheim dat de top van Brussels Airport voorstander is van 'discretere' bewaking. Daarom heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die de manschappen minder wil belasten, groen licht gegeven voor een cameraschild. Dat kan nummerplaten herkennen en alarm slaan wanneer verdachte voertuigen naderen.

Alleen nog agenten op gerichte tijdstippen
"In de komende dagen is dat schild volledig klaar. Alle invalswegen zijn dan gedekt", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Alleen op gerichte tijdstippen voeren agenten dan nog extra controles uit. Een snelle interceptieploeg zal wel steeds stand-by staan. Het schild is nodig om stilaan tot een normale werking komen, mét voldoende beveiliging."

Eerst zien en dan geloven, klinkt het sceptisch bij de politievakbond VSOA, die opmerkt dat de bewaking nu al "voortdurend" wordt afgebouwd. "We zijn het beu", zegt voorzitter Vincent Gilles. "Als er opnieuw een aanslag gebeurt, dan zijn de politietop en regering verantwoordelijk."