Geen enkele bank wil foute 'man met hoedje'

Geen enkele bank wil nog een rekening openen voor Fayçal Cheffou, de man die begin dit jaar onterecht werd opgepakt als terreurverdachte. De politie dacht dat Cheffou 'de man met het hoedje' was van Zaventem, maar dat bleek al snel niet te kloppen. Toch is zijn bankrekening afgesloten en kan hij nu nergens een nieuwe zichtrekening openen, ook al staat hij niet op de zwarte lijst van mensen die mogelijk terrorisme financieren.

Op 28 maart arresteert de politie Fayçal Cheffou voor het federaal parket in Brussel. Hij zou betrokken zijn bij de aanslag in Zaventem. Meer nog: hij zou de man met het hoedje zijn. Maar het wordt al snel duidelijk dat dat niet klopt. Een dag na zijn arrestatie wordt hij alweer vrijgelaten, maar dan beginnen de problemen pas.

"Ik heb een brief ontvangen van mijn bank, de CBC (KBC Groep NV), waarin ze zeggen dat ze beslist hebben om mijn rekening te blokkeren, zonder echte reden. De enige reden is dat alle banken het recht hebben om het contract met een klant te beëindigen wanneer ze dat willen. Dat is de officiële reden", aldus Cheffou.

Personen die ervan verdacht worden terrorisme te financieren, belanden op een zwarte lijst van de FOD Financiën. Die bevat nu twaalf namen, onder meer Mohamed Abrini, de échte man met het hoedje. De naam van Cheffou staat er niet op.  Het federaal parket laat ook weten dat zij geen individuele maatregel genomen hebben tegen Cheffou.

Cheffou is vijf maanden geleden vrijgelaten, maar hij moet wel nog officieel buiten vervolging gesteld worden door de raadkamer. Een formaliteit die de komende maanden in orde zou moeten komen.

Bekijk ook: