Dit verdienen steden aan parkeermeters

De dertien Vlaamse centrumsteden verdienen 85 miljoen euro "bruto" per jaar aan geld dat automobilisten in de parkeermeter steken. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad.

Tegenover vijf jaar geleden zijn de inkomsten bijna overal fors gestegen. Dat komt onder meer omdat de tarieven zijn opge­trokken, het aantal betalende plaatsen is uitgebreid of er worden meer controles uitge­voerd. Van de 85 miljoen euro bruto houden de steden zo'n 36 miljoen over als pure winst. "Een stad wordt niet rijk van uw parkeerticket", reageert Koen Kennis (N­-VA), schepen van Mobiliteit in Antwerpen.

"Wij halen iets meer dan 21 miljoen euro op­brengsten uit tickets en retri­buties. Maar daar moeten nog de personeelskosten van af plus het onder­houd van de parkings, de in­vesteringen in parkeerpalen en apparatuur voor parkeer­wachters. En de subsidies die we geven aan bewoners om goed­koper in buurtparkings te par­keren."

Volgens Kennis kom je zo netto aan 5,2 miljoen euro. "Dat is niet niks, maar wel verwaarloosbaar in de totale begroting van een stad als de onze." Experts schatten dat de par­keertarieven de komende jaren nog fors zullen stijgen.