UGent blijft beste Belgische universiteit

Op de Academic Ranking of World Universities, de ranglijst van de 500 beste universiteiten in de wereld, scoort de UGent het hoogste van alle Belgische universiteiten. Vorig jaar stond ze nog op 71, maar dit jaar stijgt ze maar liefst negen plaatsen naar plaats 62. De KU Leuven bekleedt de 93ste plaats en de ULC (Université Catholique de Louvain), is de derde beste Belgische universiteit, ergens tussen plaats 151 en 200.

De UGent scoort zo hoog op de lijst omwille van haar wetenschappers die vaak geciteerd worden door anderen. De hoge productiviteit van haar academici en het aantal publicaties zorgen mee voor de goede resultaten. Dat laat de UGent zelf weten in een persmededeling.

De ranglijst wordt sinds 2003 elk jaar gepubliceerd door een Chinese instelling. 1200 universiteiten en hogescholen worden in deze ranglijst vergeleken en de beste 500 krijgen een plaatsje op de ranking. De criteria waarop ze gequoteerd worden, zijn het aantal Nobelprijzen dat wordt gewonnen door professoren en alumni, het aantal toppublicaties en het aantal geciteerde onderzoekers.