Erfenis van de zaak-Dutroux: Child Focus

In de nasleep van de zaak-Dutroux die het hele land in de band hield, werd de stichting voor Vermiste en Seksueel uitgebuite kinderen, Child Focus opgericht. De oprichting van Child Focus werd beloofd door toenmalig premier, Jean Luc Dehaene, aan de families van de slachtoffers tijdens de witte mars van 20 oktober 1996.

Het heeft daarna wel nog anderhalf jaar geduurd voor Child Focus er effectief was. Sindsdien heeft Child Focus op zijn noodnummer ‘116 000’ al meer dan 840.000 oproepen binnengekregen. Child Focus behandelde sinds zijn oprichting ook ongeveer 50.000 dossiers. Voor veel andere landen is ons land nu een voorbeeld van hoe verdwijningen het best worden aangepakt, maar er blijft wel nog veel werk tegen seksuele uitbuiting.

Sabine en Laetitia
Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Sabine Dardenne en Laetitia Delhez werden bevrijd uit de kelder van Dutroux in Marcinelle. Laetitia was zes dagen daarvoor ontvoerd. Sabine had op dat moment al 80 dagen in de gruwelkelder overleefd. De beelden van hun bevrijding gingen de wereld rond. De meisjes werden twee dagen nadat Dutroux was opgepakt teruggevonden, na intens speurwerk van de cel vermiste personen. Die was een klein jaar eerder opgericht na de verdwijningen van An en Eefje en Julie en Melissa. Zij werden later dood teruggevonden.